У Чачку је у недељу, 22. априла 2018, уз верске и војне почасти извршен пренос посмртних остатака два припадника Југословенске војске у отаџбини (ЈВуО), Јарослава Милутиновића и Радосава Радоњића из села Јездина који су сурово убијени 6. новембра 1945. године, у крипту новог храма Успеније Пресвете Богородице у Чачку. Храм, чија је градња започета 1991. године уз помоћ српске политичке емиграције и локалне самоуправе, намењен је жртвама комунистичког терора.

Јарослав Милутиновић (1915) и Радосав Радоњић (1918), из села Јездина били су припадници Југословенске војске у отаџбини. Након хапшења нису спроведени у затвор ОЗН-е у Чачак, на евентуално вођење судског поступка, већ су одлуком локалних партијских и војних руководиоца, њихових комшија, одведени у правцу планине Јелице, упрегнути у воловска кола, успут бодени бајонетима/ножевима и на крају сурово усмрћени у шуми, у Придворици – потес Придворички поток Горња липа, 6. новембра 1945. године.

Бестијалност овог ратног злочина, а не тешког убиства како су га окарактерисали Тужилаштво и Суд за ратне злочине из Београда, потврђена је и решењима о рехабилитацији Окружног суда 2008. (Рех.бр. 27/06 од 12. јуна 2008) и Вишег суда у Чачку  2010. године (Рех.бр.8/08 од 22. фебруара 2010). Убиство су извршили тада званични представници власти, без суда и пресуде, и то је по свим правним нормама ратни злочин, злочин против човечности, а не тешко убиство.

Почињени ратни злочин потврђен је након извршене ексхумације 16-17. октобра 2017. године и налазом судског патолога из Београда. Ексхумацију је извршила „Комисија за обележавање и евидентирање свих тајних гробница на територији града Чачка“ поштујући све законске прописе који регулишу ову проблематику, уз садејство Вишег тужилаштва Чачак, ПУ Чачак и форензичких стручњака.

Војне почасти су на захтев Комисије из Чачка одобрене од стране Војске Србије, уз поштовање закона Републике Србије (Закон о правима бораца, војних инвалида и чланова и њихових породица; Упуство о војним почастима, војним свечаностима и жалостима).

Посмртне остатке су након верског обреда, уз чинодејствовање свештенства СПЦ, у крипту храма испратили породице настрадалих и припадници Равногорског покрета. Догађају су присуствовали и представници локалне самоуправе (градоначелник са најближим сарадницима), одборници, заменик јавног тужилаштва, медија, грађани и поштовалaoци и припадници Равногорског покрета из целе Србије.

 

Горан Давидовић, историчар-архивски саветник Mеђуопштинског историјског архива у Чачку и председник Комисије за обележавање и евидентирање свих тајних гробница на територији града Чачка

« 1 of 4 »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *